Maradékmentés - bolognaiból ragu

Ismerős, amikor pont annyi marad egy-egy ételből, hogy egy adagot is csak szűken ad ki? Ha pedig boldog házasságban élsz előfordulhat, hogy csomagolnál Szerelmednek is valami harapnivalót, de az adag megmosolyogtató...

Főzés tekintetében rá kellett jönnöm, hogy maradékfeldolgozásban jobb vagyok, mint a klasszikus vagy kevésbé hagyományos ételek elkészítésében. Oké, nekem alibim van: három pici poronty, akik képesek "türelmesen" megvárni, amíg egy-egy fogás (körettel...) elkészül (idézem: Mikor lesz már kész?! Éhen halok!!!), majd három falat után őszintén értékelik az eredményt (nagyon finom, de tele a pocakom... Van szilvás gombóc?). Tudni kell róluk, hogy nincs "ehető" kategória: Vagy szeretem, vagy nem rossz, de nem okoz élvezeti értéket számomra = NEM szeretem, és persze az utálom = nem szeretem. Az utóbbi kettő természetesen nem különböztethető meg, mert a végeredmény ugyanaz...

Az ilyen ételekkel viszont gyorsabban kész vagyok, és mivel senki nem ismeri, így viszonyítási alapja sincs, hogy igazából milyen ízének kéne lennie (pl.: a menzán más íze volt... A Mama/Papa máshogy csinálja...). Kislányom pedig feltalálónak készül, így ha úgy tálalom, hogy "felfedeztem egy új ételt", nyert ügyem van.

Ezeket nem szoktam igazából leírni, mégis arra jutottam, hogy talán ha látjátok az elvet, a fogásokat, akkor egy idő után ti is kedvet kaptok, ráéreztek, és olyan konyhatündérekké válhattok, akiknek nem kell hetente romlott ételeket vadászni a hűtőben, hanem a még jó maradékok félig kész alapanyagként szolgálnak.

Lássuk akkor a maradék bolognai új életét:

20200722_102857.jpg

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 3

Hozzávalók:

  • Raguhoz
    • maradék gramm bolognai
    • 1 darab vöröshagyma
    • 1 darab répa
    • maradék gramm gomba
    • 1 darab lilahagyma
    • 2 evőkanál olíva olaj
    • 1 deciliter vörösbor
    • ízlés szerint zöldfűszerek
  • Köret
    • 1/2 bögre kukorica
    • 1 bögre rizs
    • 2 bögre víz
    • 2 evőkanál olíva olaj

Leírás:

1. Felkockázzuk a zöldségeket (amik a te hűtődben aszalásnak indultak, illetve vannak otthon, hiszen ez a mai ebéd lényege...).

2. Olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a répát (nekem most van a kertben), gombát (nem volt időm értelmesen feldolgozni, így elkezdett szottyadni, muszáj volt gyorsan cselekednem), a lilahagymát (az a színe miatt került bele, szokott lenni itthon).

3. Fedő alatt hagytam, hogy a gomba levet eresszen, kavargattam, majd felöntöttem vörösborral (maradék húsleves is szóba jöhet, így gyerekbaráttá is válik, és két ételt is felhasználsz...).

4. Amikor a répa is megpuhult hozzáöntöttem a maradék bolognait.

5. Kicsivel a vége előtt ízlés szerint fűszerezzük. Nálam ez só, bazsalikom, kakukkfű, maradék rozmaring, és maradék erdélyi fűszerkeverék volt (Ha fokhagymát mentenél, vagy más fűszereket szoktál használni, az is finom hozzá, csak értelemszerűen más ízt kapsz a végén.).

6. Rottyantunk rajta egyet, majd olyan körettel ami van otthon és nem a fülünkön jön ki tálaljuk. Nálunk ez most kukoricás rizs volt.

+1. Tálaláskor finom hozzá a paradicsom és a petrezselyem is! A körömvirág ehető, de azt hiszem ez most csak a bögrémbe vándorol teának :-)

Ha szeretnél még ihletet meríteni és ezentúl más szemmel néznél a hűtőd tartamára, csatlakozz hozzám legközelebb is! Vegyük át az irányítást a hűtőnk felett is!

 

Címkék: Receptek